Mjesto održavanja

 
 

GRAD CRES

 

Grad Cres milijunima godina izložen vjetrovima i valovima, stvaranju i rušenju svakog je dana ljepši, podatniji, draži, privlačniji i traženiji. On pruža jedan veliki trenutak - susret s prirodom: čovjekovo mjesto u prirodi onakvo kakvo je bilo nekada u iskonu, prije nego li se našao u raljama civilizacije koja je neminovno čini osamljenim i otuđenim.

Ovaj krajobraz čovječnosti i mjere budi vjeru u svijet koji može biti i drugačiji no što jest - svijet dobrog življenja i zadovoljstva u čistoj sredini bez prijetnje ekološke tragedije. Put po otoku, plovidba obalom, penjanje uz visove, susreti s ljudima učinit ce da svatko nađe svoj tračak zadovoljstva i trenutak sreće.

Grad Cres je ures otoka Cresa i najveće je njegovo naselje. Smjestio se na sjeveroistočnom dijelu dubokog i odlično zaklonjenog zaljeva prepunog prostranih osunčanih kupališnih mjesta. Grad su stoljećima strpljivo stvarali težaci i mornari.


"Navigare necesse est". To je potreba čovjeka za onim elementom koji je izvor života, za onom iskonskom snagom koje se svaki iskusan pomorac plaši, ali koja ga neizbjezno privlači i preporođuje mu tijelo i duh.

Ulazeći u creski akvatorij, osjećate da se nalazite pred fascinantnom ljepotom koju morate tek otkriti. Dugačka obala koja se strmoglavljuje prema moru, zaodjenuta gustom mediteranskom vegetacijom, izgleda kao homogen i neprobojan plast, isprekidan zasljepljujućim bijelinama plaža.

Zrcaljenje vode otkriva duboke uvale u kojima se mogu usidriti oni koji se žele osamiti i živjeti u skladu sa prirodnim zakonitostima svemira. Tko, međutim traži veći komfor i nova poznanstva, sigurno će sve to naći u marinama creskog i lošinjskog zaljeva.

Najznačajnije kulturno-povijesne građevine u Cresu su:

  • Troja gradska vrata, Bragadina, Marcela i vrata Sv. Mikule iz 16. st
  • Okrugla, ugaona kula na sjeverozapadnom dijelu grada
  • Crkva Sv. Izidora iz 12. st.
  • Niz gotičkih, kasnogotičkih i renesansnih crkvica i crkava od kojih je najznacajnija crkva Sv. Marije Snježne iz 16. st. i zvonikom iz 18. st.
  • Gradska lođa sa stupom sramote
  • Franjevački samostan iz približno 1300 g. s crkvom Sv. Franje iz 14. st. i zvonikom iz 18. st.
  • Ženski benediktinski samostan iz 15. st.
  • Palača obitelji Petris iz 15. st. u kojoj je smješten muzej
  • Niz drugih renesansnih palača creskih plemenitih obitelji
 

ACI MARINA CRES

 

ACI marina Cres nalazi se na južnoj strani Creske luke u dugačkoj zaštićenoj uvali na zapadnoj obali otoka Cresa. Otvorena je tijekom cijele godine.

Marina raspolaže s 450 vezova i 120 mjesta za jedrilice na kopnu. Svi vezovi imaju priključke vode i struje.

U Marini se na raspolaganju: Recepcija, mjenjačnica, restoran, kafić, sanitarni čvor,  praonica rublja, prodavaonica prehrambenih namirnica, prodavaonica nautičke opreme, servisna radionica, dizalica nosivosti 10 t, pokretna dizalica nosivosti 30 t, igla za skidanje jarbola (20 m), parkiralište za osobna vozila, te crpka za gorivo u sjevernom dijelu marine. Marina nudi mogućnost smještaja u 8 komfornih apartmana. ACI marina Cres je zadovoljila najstroža ekološka mjerila u pogledu sigurnosti te čistoće vode i okoliša te joj je dodijeljeno visoko priznanje “Europska plava zastava”.

Creskoj luci prilazi se kroz 400 m široki kanal. Za orijentaciju pri uplovljavanju u luku Cres služe svjetionici na rtu Kovačine (B Bl (2) 6s 9m 8M) i na rtu Križice (Z Bl 3s 9m 4M). Točna pozicija svjetionika na rtu Kovačine je 44°57,6’ N 14°23,7’ E.

Nakon ulaska u kanal između ta dva svjetionika dobro je vidljiv svjetionik na rtu Melin (C Bl 3s 6m 3M ). U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se podvodna hrid te je od rta potrebno ploviti na udaljenosti od najmanje 50 m. Ulaz u ACI marinu Cres označen je lučkim svjetlima.

Na glavi lukobrana marine nalazi se crveni svjetionik (C Bl (2) 5s 7m 3M), a na otočiću Martinski zeleni svjetionik (Z Bl (2) 5s 7m 3M). Od rta Kovačine do marine brzina kretanja je ograničena na 5 čvorova, a u akvatoriju marine na 2 čvora.

Napomena:
Preporuča se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100-16, 100-18, 50-3, MK-6 i Plan 20.

 


na vrh ↑