Novosti

 
 








 

Phosporus Mark Emersona iz Velike Brtianije u kategoriji jednotrupaca i Sayg I Andreasa Hofmeiera iz Austrije u kategoriji višetrupaca pobjednici su 4. Regate tisuću otoka. Druga etapa od Tivta to Rijeke protekla je u uvjetima promjenjivog vjetra koje je zahtjevalo dosta strpljenja u odabiru najbržeg kursa među više od tisuću otoka hrvatskog Jadrana. Startalo se po laganom vjetru sve do izlaska zaljeva Boke Kotorske nakon čega je jedrilice pratila bura i gotovo idealni uvjeti za jedrenje. Sredinom druge etape vjetar je počeo opadati i varirati pri čemu su jedrilica na samo nekoliko milja udaljenosti često znale naći u ptoponu različitim uvjetima.

Očekivano, prvi je liniju cilja u riječkoj luci presjekao mađarski Wild Joe za 40 sati 55 minuta i 40 sekundi što je brže nego vrijeme prve etape ali još uvijek daleko sporije od rekorda koji je Wild Joe postavio prošle godine s 32 sata i 45 sekundi. Međutim, prolaskom Wild Joe-a kroz liniju cilja, pogledom na sustav praćenja pozicija ostalih jedrilica na web stranicama regate, bilo je jasno da će Wild Joe teško zadržati prvo mjesto 2. etape po korigiranom vremenu.

Najprije je talijanska Margherita Pietra Burella završila u Rijeci nakon 49 sati 25 minuta i 46 sekundi što je bilo dovoljno za 9 minuta i 9 sekundi prednosti po korigiranom vremenu nakon nešto više od dva sata na cilj je stigao britanski Phosporus Marka Emersona i preuzeo vodstvo po korigiranom vremenu. Vrijeme je tada počelo raditi za britansku posadu pojačanu s hrvatskim jedriličarima Niki Keser i Hrvojem Petrovićem a obzirom na pozicije jedrilica iza njih ubrzo se pokazalo da druge jedrilice ne mogu više prestići Phosporus koji je s trećim mjestom iz prve etape mogao polako početi sa slavljem ukpunog pobjednika. Jedina jedrilica koja ih je mogla dostići bila je češka Giulia Jana Johana Hirnsala, koje je međutim nakon dosta borbe s vjetrom koji je stalno stajao pa opet počinjao završile tek sljedeći dan ujutro. Giulia je ipak time osvojila 4. mjesto u drugoj etapi što je bilo dovoljno za drugo mjesto u ukupnom poretku. Treće mjesto pripalo je slovenskom Macropusu s Boštjanom Jančarom s dva 6. mjesta u dvije etape, a koliko si bili izjednačen rezultati nakon dvije vrlo promjenjive etape najbolje pokazuje činjenica da je između trećeg Macorpusa i šestog Sultana samo dva boda razlike.

U kategoriji višetrupaca samo su dva završila drugu etapu. Austrijski Sayg I Andreasa Hofmaiera bio je bolji od njemačkog Lazy-a Richrada Muellera dok je u prvoj etapi poredak između ove dvije jedrilice bio obrnut. S jednakim ukupnim brojem bodova Sayg I osvojio je naslov pobjednika kao u bolji u zadnjem jedrenju.

Ovogodišnja Regata tisuću otoka još je jednom pokazala koliko zahjevno i izazovno može biti jedrenje na jednom od najljepših kurseva za odobalne regate koji priroda može kreirati. Regatu je putem sustava praćenja uživo na web stranicama pratilo više tisuća posjetitelja, a cilj u riječkoj luci pružio je nekoliko zanimljivih dvoboja u kojem su jedrilice nakon 279.5 NM završavale s nekoliko sekundi razlike. Dodjelom nagrada završila je 4. Regata tisuću otoka te započele pripreme za njeno 5. izdanje iduće godine na kojem se očekuje još veći broj jedrilica. Rezultati ...
 










 

 

 


Prva etapa ovogodišnje Regata tisuću otoka bila je najsporija u dosadašnja četiri izdanja regate koja prolazi između više od tisuću otoka hrvatskog Jadrana. Start u Rijeci i dolazak u marinu Porto Montenegro u Tivtu obilježio je jako slabi vjetar i dosta čekanja što je dovelo do onoga što jedriličari znaju zvati kreni – stani regatom pri čemu su ulasci u cilj bili vrlo izjednačeni tako da su nakon 278.2 NM u noći s utorka na srijedu tri jedrilice završile unutar jedne minute.

Pobjednik prve etape u kategoriji jednotrupaca je češka „Giulia“ s Janom Johanom Hirnsalom za kormilom ispred slovenske jedrilice „Foxy“ Igora Orlova i britanskog „Phosporusa“ Marka Emersona, dok je kod višetrupaca najbolji „Lazy“ Richarda Muellera.

Liniju cilja ispred marine Porto Montenegro prvi je presjekao mađarski „Wild Joe“ Martona Josze, trenutni vlasnik rekorda u realnom jedrenom vremenu obje etape. Ove je godine njegovo vrijeme 49 sati 35 minuta i 53 sekunde što u odnosu na prošlogodišnji rekord od 27 sati 24 minute i 5 sekundi pokazuje koliko je ovogodišnja etapa bila sporija. Nakon što je „Wild Joe“ završio bilo je je jasno da će teško zaržati pobjedu po korigiranom vremenu jer je skoro svaka sljedeće jedrilica koja je ušla u cilj nakon toga preuzimala vodstvo po korigiranom vremenu. Najbolje je to iskoristila češka jedrilica „Giulia“ koja je nakon 62 sata 39 minute i 7 sekundi za nešto više od 27 minuta korigiranog vremena pobjedila slovenski „Foxy“. Britanski „Phosphorus“ tijekom cijele etape bio je pri vrhu rezultata po korigiranom vremenu ali se na kraju morao zadovoljiti trećim mjestom.

Opet se u izboru taktike kao najznačajnija odluka pokazalo s koje strane obići Korčulu pri čemu su oni koji su prošli s južne strane Korčule ostvarili prednost u odnosu na one koji su se odlučili na prolaz između Korčule i Pelješca. Među njima je bio i višetrupac „Lazy“ koji je vodio od početka do kraja. Zanimljivo za njega je ova treća Regata tisuću otoka i moglo bi se reći treća – sreća jer je u prethodne dvije morao je odustati zbog loma jarbola i udara groma te je uz konačni dolazak u Tivat zasluženo ponio i titulu najboljeg

Regata se nastavalja još jednom promotivnom regatom naziva „Tisuću otoka + 2“ u zaljevu Boke kotorske dok je start 2. etape iz Tivta za Rijeku predviđen u četvrtak, 22.09. u 12:00 sati. Rezultati ...
 


 


I ove godine objavljujemo Facebook foto natječaj Regate tisuću otoka. Zahvaljujući Ventexu, službenom IT pokroviitelju regate, dva mobitela s vodonepropusnom torbicom, dodijelit će se za svaku etapu. Pravila su sljedeća:

  • Fotografije s jedrilica koje se natječu moraju se poslati porukom preko Thousand Island Race Facebook stranice ili e-mailom na scor@scor.hr

  • Odmah po primitku fotografije će se objaviti na Facebook zidu

  • Pobjenik je fotografija koja dobije najviše "Sviđa mi se"
    - za 1. etapu: do srijede, 21.09. u 12:00
    - za 2. etapu: do nedjelje, 25.09. u 12:00

  • Izjednačenost će se rješiti u korist fotografije koja je objavljena ranije

  • Prihvaćanjem natjecanja otganizatoru se daju prava korištenja fotografija u promotivne svrhe







 
 


Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club sa zadovoljstvom objavljuju da je World Speed Sailing Record Council potvrdio rekorde Regate tisuću otoka. Dva rekorda za svake etapu od lani drži mađarska jedrilica R/P 60 Wilde Joe vlasnika i kormilara Martona Josze. Prosječnom brzinom od 10.14 čv Wilde Joe je presjekao liniju cilja prve etape od Rijeke do Tivta nakon 27h 24 min i 5 sec, a u drugoj etapi iste duljine od 278 Nm ali u obrnutom smjeru nakon 32 sata i 45 sec prosječnom brzinom od 8,86 čv.

“Izuzetno smo zadovoljni da World Speed Sailing Record Council priznaje rekorde naše regate”, rekao je Neven Baran, predsjednik organizacijskog odbora Regate tisuću otoka. “ Regata tisuću otoka jedri se na jednom od najboljih kurseva koje priroda može pružiti. Jedrilice se natječu između više od tisuću otoka hrvatske obale s ciljem u fascinantnom Bokokotorskom zaljevu. Beskonačne su mogućnosti odabira najbolje rute pri čemu najkraća ne mora biti i najbrža. Natjecanje zahtjeva česte izmjene u kombinaciji jedarau danonoćnoj navigaciji i vjerujemo da je upravo to odlika odobalnog natejcanja. Priznanje rekorda je novi izazov za sudionike Regate tisuću otoka i prilika za uvrštenje u popis svjetskih jedriličarskih rekorda.
 















 
 


Nakon uspješne organizacije tri Regate tisuću otoka, Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club sa zadovoljstvom pozivaju jedriličare na četvrto izdanje ove jedinstvene navigacijske regate koja prolazi između više od 1000 jadranskih otoka od 15 - 25. 09. 2016.

Izbor kursa u ododbalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće čimbenike da na cilj stignemo prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži.

Format regate ostaje isti. Regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu etapu, samo drug etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa starta u nedjelju 18. rujna iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja desno otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u novoj marini Porto Montenegro u Tivtu. Uzduž rute od 277 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaljeva Boke Kotorske, ali  isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom diljem svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 21. rujna, flota starta u četvrtak 22. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 25. rujna u Rijeci.

Prije starta u Rijeci planirana je i promotivna pripremna regata baš kao i Regata 1000 otoka + 2 u zaljevu Boke Kotorske prije starta druge etape. Zajedno s nizom društvenih događanja u Rijeci i već poznatom Porto Montenegru, Regata tisuću otoka nudi jedinstveni jedriličarski doživljaj.

Prijaviti se mogu jednotrupci s ORC svjedodžbom razvrstanja i višetrupci s MOCRA svjedodžbom razvrstanja. Dodatno se mogu prijaviti jedrilice s dva člana posade ili one design jedrilice kao posebna kategorija. Popust na startninu primjenjuje sa na prijave i uplate do 31.01.2015.

Više detalja u oglasu regate, te o mjestu održavanja i logistici u Rijeci i Tivtu. Dostupne se i mogućnnosti ponude posade. Najlakši način prijave je putem on-line prijavnice. Nadamo se da će popis prijavljevnih jedrilica brzo porasti i veselimo se ugostiti vrhunske jedriličare na ovoj osobitoj regati.
 

 


na vrh ↑