Mjesto održavanja

 
 

GRAD CRES

 

Grad Cres milijunima godina izložen vjetrovima i valovima, stvaranju i rušenju svakog je dana ljepši, podatniji, draži, privlačniji i traženiji. On pruža jedan veliki trenutak - susret s prirodom: čovjekovo mjesto u prirodi onakvo kakvo je bilo nekada u iskonu, prije nego li se našao u raljama civilizacije koja je neminovno čini osamljenim i otuđenim.

Ovaj krajobraz čovječnosti i mjere budi vjeru u svijet koji može biti i drugačiji no što jest - svijet dobrog življenja i zadovoljstva u čistoj sredini bez prijetnje ekološke tragedije. Put po otoku, plovidba obalom, penjanje uz visove, susreti s ljudima učinit ce da svatko nađe svoj tračak zadovoljstva i trenutak sreće.

Grad Cres je ures otoka Cresa i najveće je njegovo naselje. Smjestio se na sjeveroistočnom dijelu dubokog i odlično zaklonjenog zaljeva prepunog prostranih osunčanih kupališnih mjesta. Grad su stoljećima strpljivo stvarali težaci i mornari.


"Navigare necesse est". To je potreba čovjeka za onim elementom koji je izvor života, za onom iskonskom snagom koje se svaki iskusan pomorac plaši, ali koja ga neizbjezno privlači i preporođuje mu tijelo i duh.

Ulazeći u creski akvatorij, osjećate da se nalazite pred fascinantnom ljepotom koju morate tek otkriti. Dugačka obala koja se strmoglavljuje prema moru, zaodjenuta gustom mediteranskom vegetacijom, izgleda kao homogen i neprobojan plast, isprekidan zasljepljujućim bijelinama plaža.

Zrcaljenje vode otkriva duboke uvale u kojima se mogu usidriti oni koji se žele osamiti i živjeti u skladu sa prirodnim zakonitostima svemira. Tko, međutim traži veći komfor i nova poznanstva, sigurno će sve to naći u marinama creskog i lošinjskog zaljeva.

Najznačajnije kulturno-povijesne građevine u Cresu su:

  • Troja gradska vrata, Bragadina, Marcela i vrata Sv. Mikule iz 16. st
  • Okrugla, ugaona kula na sjeverozapadnom dijelu grada
  • Crkva Sv. Izidora iz 12. st.
  • Niz gotičkih, kasnogotičkih i renesansnih crkvica i crkava od kojih je najznacajnija crkva Sv. Marije Snježne iz 16. st. i zvonikom iz 18. st.
  • Gradska lođa sa stupom sramote
  • Franjevački samostan iz približno 1300 g. s crkvom Sv. Franje iz 14. st. i zvonikom iz 18. st.
  • Ženski benediktinski samostan iz 15. st.
  • Palača obitelji Petris iz 15. st. u kojoj je smješten muzej
  • Niz drugih renesansnih palača creskih plemenitih obitelji
 


na vrh ↑